Gå tilbage

Mindelunden i Ryvangen udøver en opgave af høj historisk værdi. Det er et mindesmærke, hvor døde danske patrioter fra 2. verdenskrig bliver husket. Historien gør den til et bevægende sted, hvor vi husker på og ærer, de mennesker, der ofrede deres liv i kampen for frihed. Men en gruppe af mennesker har været næsten glemt – indtil nu.

2000 danske sømand, som døde på købmandsskibe, mens de hjalp de allierede i kampen, og mere end 800 danskere, der tog del i de Vestallieredes invasion af Normandiet. De fleste af dem var ikke trænede i militærtjeneste og blev hevet brat ud af deres normale liv på søen og bragt direkte til frontlinjens gru af krigens uforudsigelige kræfter, der efterlod dem med usikker fremtid og frygten for aldrig at kunne vende tilbage til deres hjem.

White arkitekters forslag til et nyt monument i Mindelunden til mindet om disse mænd er en tavs og robust monolit, der visuelt omslutter stedet. Proportionerne af mindemærkets plan refererer subtilt til de eksisterende grave i Mindelunden – forstørret i skala, og omringer en sø, der kan ses som én enkelt fælles grav for alle de døde sømænd.

Væggene selv svæver bevægelsesløst, men solidt, over vandet. Udefra vil strukturen forstærke den monumentale karakter – en monolit hvis overflade gradvist bliver indtaget af og indarbejdet i omgivelserne, når mos og planter indtager den ru overflade.

To akser skærer igennem et lukket rum, som væggene omslutter. Hovedaksen peger mod nord-syd – den vigtigste orientering i det ubekendte. Den anden forbinder metaforisk København og Normandiet, hvor sømændene mistede deres liv. Som man bevæger sig ind i monolitten skifter omgivelserne drastisk: indervæggene forekommer vægtløse og en skindende aluminium overflade forekommer at forsvinde og sammensmelte med himlen ligesom vandet gør langt ude på havet. Forvredet og utydelig fremstår det indre rum, som frakobler den besøgende fra den omgivende kontekst og fjerner trygheden ved land.

En smal sti tillader begrænset bevægelse. Under vandet ligger flere stier – brudte og spredte. Vandet gør det umuligt at nå den anden side. I dette rum lader tiden til at stå stille og man oplever ingen umiddelbar bevægelse. Men kommer man tilbage på et andet tidspunkt vil omgivelserne være forandrede. Ligesom tidevand, stiger og falder vandstanden i rummet, når det har regnet. Nye stier som før var gemt under vandet fremkommer og forsvinder, når vandet stiger. Indgraveret på dem er overleveringer af historiske overleveringer af oplevelser til havs. Det sømændenes stemmer.

 

Mindesmærke i Mindelunden – Arven fra Havet

  • Kunde: Frihedskampens Mindefond i samarbejde med Kirkeministeriet.
  • Projektstart/slut: 2016-2016
  • By: København
  • Photographer/Illustrator: White arkitekter

Arbejdsgruppe

  • Scott Grbavac - Arkitekt, Projektleder

Typer af byggeri