Gå tilbage

Zoologisk have i København blev i 2015 blandt de første zoologiske haver i verden til at have Tasmanske Kænguruer. Hertil har White skabt Kænguruhuset, der lader de besøgende komme helt tæt på dyrene i et ’shared space’. Samtidigt beskyttes dyrene mod stress ved hjælp af rumlig bearbejdning, der giver dem mulighed for selv at vælge graden af socialisering.

Huset er cylinderformet med stålskelet beklædt med træpaneler og med betongulv med gulvvarme af hensyn til muligt frostvejr. Med tiden vil de robuste og vedligeholdelsesfrie træpaneler skifte farve fra deres nuværende brune nuance til en flot sølvgrå. Sammen med et sedumtag, der forsinker regnvand, falder bygningen godt ind i det ‘tasmanske’ landskab. Huset er det meste af året åbnet op mod landskabet via tre porte, men kan afskærmes i tilfælde af stormvejr.

Husets indre er inddelt i flere forskellige rum med forskellige grader af privathed til kænguruerne. Et rum er aflukket med stålpaneler og kun meget lidt synligt for besøgende. Dette kan tages i brug til kænguruer, som grundet eksempelvis sygdom, skal isoleres fra flokken. Et andet rum er et såkaldt ‘shared-space’ for besøgende og kænguruer, hvor de kan socialisere uden et hegn imellem sig. Dette rum er koblet til ind- og udgangen, som via en sluse sørger for, at kænguruerne ikke slipper ud. Et tredje rum er adskilt fra fællesrummet via en lav væg. Dette rum er vinklet væk fra foldens stier for at signalere over for de besøgende, at dette område kun er for kænguruer.

White har samtidig skabt et lignende hus til den Tasmanske Djævel.

 

Det nye Tasmanien – Københavns ZOO

  • Kunde: Københavns ZOO
  • Projektstart/slut: 2005-2016
  • Areal: 65 m2 kængurubygning, 90 m2 bygning til tasmansk djævel
  • Omkostninger: 4 mio. inkl. moms
  • By: København
  • Photographer/Illustrator: Signe Find Larsen

Ekspertiseområder

Arbejdsgruppe

  • Fredrik Petersson