Whites præstigeprojekt i England igangsættes

Byggeriet er nu gået i gang af det nye kulturcenter, som skal stå for enden af den berømte turistattraktion Southend Pier ved Southend-on-Sea i Essex. Det er White Arkitekter, der har tegnet kulturcenteret, og både selve designet af centeret, renoveringsarbejdet af molen og måden, som arbejdet forløber på, er unikt.

Et af de områder, der gør byggeriet af det nye kulturcenter unikt, er selve arbejdsprocessen. Byggeriet på den ikoniske mole foregår nemlig i to sideløbende spor, hvor molen på den ene side bliver renoveret, samtidigt med at kulturcenteret bliver konstrueret på et nærliggende værft.

Når kulturcenteret er færdigbygget, bliver det via skib flyttet og placeret på molen ved hjælp af en stor kran – en øvelse, der er bedre kendt som The Big Lift – hvilket forventes at blive udført allerede i slutningen af april.

Dynamisk tag
Et andet kendetegn ved projektet er selve designet af kulturcentret, der præges af et dynamisk bølge-formet tag, der er opbygget af trekantede flader. Taget er forankret til bygningens langsider, således at vægge og tag giver bygningen et samlet udtryk.

Den nordlige og sydlige facade har gulv-til-loft-glas og gør bygningen gennemsigtig. Om natten vil LED-belysning fremhæve bygningens skulpturelle profil.

Et anderledes projekt
De fleste andre britiske moler er indtaget af spillehaller og forlystelser, men Whites idé var at bryde med dette og genetablere Southend Pier som et offentligt rum, der udgør et kulturelt centrum. Bygningen skal bringe liv til molen med café, et studie til kunstnere og en ’hall’ med plads til 185 mennesker, der kan bruges til forskellige kulturelle formål.

Fredrik Pettersson fra White Arkitekter er projektleder og udtaler i den forbindelse:
”Vores mål har været at skabe en bygning, der forener og fanger skønheden ved molen og Themsens flodmunding samt sikrer molen en plads i hukommelsen hos de besøgende.”

Southend Pier er kendt som verdens længste ’pleasure pier’ og går 2,1 kilometer ud i Themsens flodmunding. Whites revitalisering af molen sigter på at bringe nyt kulturelt liv til promenaden og få molen til at generobre sin status som byens største attraktion, når den åbner for offentligheden i juni 2012.

White Arkitekter vandt konkurrencen om den nye mole i september 2009 med et design, der blev kaldt Sculpted by Wind and Wave.

Southend_Pier11_w.jpg