White arkitekters ‘Eyes of Runavik’ vinder Nordic Built Cities Challenge på Færøerne

Hvordan bygger man moderne, innovative og bæredygtige familieboliger på en stejl bjergside med minimalt aftryk på det naturlige landskab? Det svarer White arkitekter på med sit vindende forslag ’Eyes of Runavik’ i den åbne internationale konkurrence Nordic Built Cities Challenge.

Ideen bag Nordic Built Cities Challenge er at udvikle og stimulere løsninger for fremtidens bæredygtige velfærdsbyer og ambitionen er, at Nordic Built Cities Challenge skal resultere i konkrete og skalérbare ’best practice’ eksempler, der kan bruges til eksport og branding samt bidrage til vækst og jobs i den nordiske region. Nordic Built Cities Challenge på Færøerne har det mere konkrete mål at visualisere etablering af centrale, moderne og bæredygtige familieboliger på et stærkt kuperet terræn – med minimalt indgreb i landskabet.

Ifølge juryen udmærker det vindende forslag fra White sig specielt ved at udnytte landskabets konturer maksimalt og skabe kvaliteter, der ikke ville eksistere på flad jord. Forslagets specifikke form formår nemlig at vende det stejle landskab til en fordel og skabe både gårdrum, der er beskyttet for vinden, og udsigt over landskabet og fjorden fra alle boliger.

 

Konteksuel innovation

White arkitekters vindende forslag introducerer en helt ny arkitektonisk typologi udviklet gennem det, som arkitektfirmaet kalder ’kontekstuel innovation’, hvor efterlevelse af programmets funktionskrav må ske på stedets præmisser.

”Da vi først ankom til Færøerne i forbindelsen med konkurrencen hang vi i luften i flyet i halvanden time på grund af de kraftige vinde. Det var her vi indså, at naturen og især vinden var enormt præsent på Færøerne, og at man ikke kunne bygge bæredygtigt her, medmindre man skabte en helt ny typologi, som havde klima og terræn som essentielle livsbetingelser”, – siger Morten Vedelsbøl, som er kreativ direktør hos White arkitekter i Danmark.

Ifølge Morten Vedelsbøl handlede hele projektet derefter for White om at finde en form, der vendte omstændighederne til en fordel.

 

’Eyes of Runavik’ – en ny boform på Færøerne

White fandt sin inspiration i den lokale historiske bosættelsesform, som både er tilpasset de lokale forhold og sætter et minimalt aftryk på landskabet. Forslaget visualiserer 5 selvstændige boligområder, som hver kan ses som én landsby – en lejr midt i den vilde natur – bygget omkring et vandløb og afskærmende et stykke land – i færøsk terminologi en ’bøur’ – hvor kultivering og dyrkning kan foregå. Frem for traditionelle enfamiliehuse har White valgt at samle alle de enkelte familieboliger i hvert boligområde under samme tag og skabe boliger i to eller tre plan der alle har udsigt over fjorden og adgang fra det indre haverum.

Rækkehusenes klassiske lige stræk er dog opgivet til fordel for en et organisering i 5 ’ringe’, der på afstand ligner øjne på bjergsiden.

”Vores ambition var indledningsvis at skabe mere liv mellem husene og tættere naboskaber, end man normalt oplever på Færøerne. Vi indså, at dette ville kræve et tæt afskærmet gårdrum for at skabe læ, hvilket normalt ville ’stjæle’ udsigten til fjorden fra over halvdelen af boligerne.   Det var her det stejle terræn viste sig at være en gave til projektet. Ved at gentænke rækkehustypologien med udgangspunkt i nøje beregninger og vindsimuleringer fremkom ’øjnene’, som sikrer både udsigt fra alle boliger og et gårdrum med et tempereret mikroklima”, – siger Morten Vedelsbøl og tilføjer:

”Uden for bosættelserne får naturen lov at rase, men i ’øjnene’ forstærkes ’bøurens’ kvaliteter, og der skabes mulighed for at beboerne kan dyrke deres egne grøntsager og i højere grad færdes ude mellem deres naboer snarere end bag hjemmets fire vægge”.

 

Holistisk bæredygtighed med stedet som afsæt

For White er bæredygtighed altid en forudsætning for ethvert projekt, og arkitektfirmaet arbejder med en ’triple-bottom-line’ for bæredygtighed, hvilket indebærer hensyn til social bæredygtighed for lokalområdet såvel som til klima, økonomi og miljø.

Til den stejle skrænt i Runavik udviklede White således, i tæt samarbejde med holdets ingeniører, en skånsom og lokalt forankret konstruktionsteknik og materialesammensætning med det primære formål at undgå dyrt gravearbejde og sprængninger, der forstyrrer stedets biologiske forhold samt energikrævende import af materialer. Boligerne bygges på et fundament af betonstøtter og overskydende basaltsten fra tidligere byggeprojekter i området, hvilket i tilgift til at være ressourcebesparende tillader bygningerne at hvile helt tæt på det skrånende terræn og naturen at omslutte husene. Brugen af basalt stenene tillader gennemløb af vand fra bjergsiden, som både skaber oplevelser i gårdrummet og kan indsamles til genbrug.

Konstruktionsteknikken og brugen af lokalt mos på tagene får bygningerne til at se ud som om de er groet ud af landskabet og samtidigt fungerer mosset som isolationsmateriale og til nedsivning og opsamling af regnvand.

Men et af de mest skæve tiltag er alligevel brugen af lokalt fåreuld til effektiv isolering i facaderne. På Færøerne er der flere får end mennesker, og det manglede bare, at projektet er med til at skabe afsætningsmulighed for ulden og arbejdspladser i uldindustrien”, -siger Morten Vedelsbøl.

 

Kontekstuel arkitektur som eksportmulighed

Nordic Built Cities Challenge skal resultere i eksempler, der kan bruges til eksport og branding overalt i verden. Netop ideen om at udbrede forslaget udover den færøske kontekst var for dommerne i konkurrencen en afgørende faktor, hvorfor det umiddelbart kan lyde mærkeligt, at Whites ’kontekstuelle’ arkitektur kunne vinde.

”Men projektet har jo netop to lag af kontekstuel innovation. ‘Eyes of Runavik’ er et eksempel på et projekt, som både er specifikt udviklet til og skabt ’af’ Færøerne – men ringformen er et stærkt innovativt koncept for at bygge på stejle skråninger generelt. – afslutter Morten Vedelsbøl.

 

Deltagere:

White Arkitekter

Morten Vedelsbøl, creative director, Mikkel Thams Olsen, arkitekt og project manager

Team: Brooke Campbell-Johnston, Charlotte Falstrup (architect and sustainability specialist), Rickard Nygren (architect and sustainability specialist), Viktor Sjöberg, Christoph Duckart, Iben Degn Pedersen.

 

Partnere: Florian Kosche AS/DIFK (structural engineers), Rambøll Denmark A/S (Sustainability engineer), JNESpace (Modular construction)

Størrelse på projekt: Projektet indebærer design af et boligområde med infrastruktur, landskab og 100 huse på en 45.000 m2 grund på en stejl, ubeboet og uberørt bakkeside på Færøerne.

 

Materialer:

-Cedertræ, brændt (ydre facader)

-Cedertræ, ubrændt (indre facader)

-Rester af basaltsten fra sprængninger i området (forskellige størrelser fra store irregulære stykker til grus og sand)

-Mos (tage)

-Fåreuld (isolering)

 

 

Kort om White arkitekter A/S

  • White arkitekter i Danmark er et datterselskab af White AB, der blev etableret i 1951 af Sidney White i Gøteborg
  • White arkitekter er medarbejder – ejet og beskæftiger 70 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Næstved, Odense og Holeby
  • White arkitekter i Danmark havde en omsætning på 68 mio. kroner i 2015 med spidskompetencer inden for bl.a. sundhedssektoren, boligsektoren, undervisningssektoren, bæredygtighed og byplanlægning
  • Som skandinavisk arkitektvirksomhed med kontorer i Danmark, Sverige, Norge og England og med de samlede ca. 800 medarbejdere har White gennem tiden gennemført opgaver i mere end 50 lande i Europa, Nordamerika, Afrika og Asien

 

 

Om Nordic Built Cities Challenge

  • Nordic Built Cities Challenge er søsat af Nordic Innovation, de nordiske regeringer og Nordisk Ministerråd
  • Nordic Built Cities Challenge er en åben, international konkurrence med målet at bidrage til udvikling og visualisering af nordiske, innovative løsninger til den smarte og bæredygtige velfærdsby.
  • Nordic Built Cities Challenge består af 6 lokale konkurrencer, hvor de nordiske lande søger efter innovative og multidisciplinære løsninger på bymæssige udfordringer relateret til specifikke byrum:
  • -Sege Park, Malmö, Sverige -Trygve Lies Plass, Oslo, Norge -Kera Challenge by S Group, Espoo, Finland -Hans Tavsens Park og Korsgade, Nørrebro, København, Danmark -Karsnes Havn, Kopavogur, Iceland -Runavik, Færøerne
  • I alt blev til konkurrencen indleveret 148 forslag, og i februar 2016 blev 23 finalister udvalgt, der hver fik 300.000 NOK for at udvikle deres forslag yderligere sammen med projektets ejere.
  • Vinderne af de enkelte konkurrencer blev offentliggjort ved Nordic Built Cities: Benchmarking Forum den 16. juni i Helsinki.

 

Kontakt: Morten Vedelsbøl, kd.et1508771793ihw@l1508771793obsle1508771793dev.n1508771793etrom1508771793, +45 31101605

For media enquiries (and for high-res press images): Julie Mark, kd.et1508771793ihw@k1508771793ram.e1508771793iluj1508771793, +45 61977923

 

 

 

 

The Eyes of Runavik The Eyes of Runavik