170 ton tungt kulturcenter løftet på plads i London

For enden af den berømte turistattraktion Southend Pier i London er kulturcenteret, der skal pryde molen, nu løftet på plads. Danske White Arkitekter har tegnet kulturcenteret og renoveringen af molen.

Byggeriet på Southend Pier er foregået i to sideløbende spor, hvor dele af molen på den ene side har oplevet en gennemgribende renovering, samtidig med at kulturcenteret er blevet konstrueret på et nærliggende værft og derefter sejlet til molen.

Flytningen af kulturcenteret tog halvandet døgn, hvor stålkonstruktionen blev sejlet de 28 km fra værftet til den ikoniske mole. Først efter dagslyset brød frem, kunne kulturcenteret placeres på molen ved hjælp af en marinekran – en øvelse, som omtales som ’The Big Lift’. Den spektakulære nedsænkning af den 350 km2 store og 170 ton tunge stålkonstruktion, som udgør kulturcenteret, forløb uden problemer.

Nedsænkningen foregik med stor præcision og grundighed, hvor stålkonstruktionen i en fart af to millimeter i minuttet langsomt nærmede sig molen. Det tog dermed samlet set to en halv time for den 400 ton tunge flydende kran at få løftet kulturcenteret ned på plads

En unik afslutning
Fredrik Pettersson fra White Arkitekter er projektleder og udtaler om nedsænkningen:
”Der er på alle måder tale om en unik finish på et meget præstigefyldt projekt. Målet med designet af kulturcenteret har været at skabe en bygning, der forener og fanger skønheden ved molen og Themsens flodmunding samt sikrer molen en plads i hukommelsen hos de besøgende, forklarer Fredrik Pettersson og afslutter:”

”Vi er glade for at have medvirker til, at Southend Pier snart er klar til at modtage de fremtidige generationer.”

Southend Pier er kendt som verdens længste ’pleasure pier’ og når 2,1 kilometer ud i Themsens flodmunding. Whites revitalisering af molen sigter på at bringe nyt kulturliv til promenaden og få molen til at generobre sin status som byens vigtigste attraktion, når den åbner for offentligheden i juli 2012.

White Arkitekter vandt konkurrencen om den nye mole i september 2009 med et design, der blev kaldt Sculpted by Wind and Wave.

southend_big_lift_7.jpg