Nyt hus til leg, læring og dyrkning – White tegner naturum Oset i Örebro

White vandt arkitektkonkurrencen om naturum Oset i Örebro. Naturum Oset etableres i et naturreservat ved Hjälmarens strand, som tidligere var losseplads og oliehavn. Landskabet er genskabt med bølgende grønne bakker og et stort vådområde. Her skal folk og skoleklasser udforske natur og fugleliv.

naturum Oset, Örebro (1920x1200)

For mere end hundrede år siden, blev dele af søen Hjälmaren inddæmmet i et af Sveriges største landskabsprojekter nogensinde. Formålet var at afstedkomme mere landbrugsjord, men udbyttet af landbruget var dårligt, og området blev i stedet fyldt med lossepladser, skydebaner og industriområder. Idéen om at fjerne alle spor af ødelæggelse og udvikle områdets naturværdier er nu efter 20 års landskabsrestaurering blevet et attraktivt sted for mennesker, planter og dyr.

At genskabe nærheden til Hjälmaren og skabe en signatur for en bæredygtig udvikling af området var i fokus, da Örebro Kommune udskrev en arkitektkonkurrence om et nyt besøgscenter. Whites vindende forslag fokuserer på den historiske transformation af landskabet. naturum Oset bliver stedet, der fortæller om områdets genetablerede natur og et sted, hvor fremtidige generationer kan deltage aktivt i den igangværende landskabstransformation. I Whites forslag indgår også en række små logier, så man som besøgende eller konferencegæst kan overnatte mellem træstammerne. Hvert logi er udformet helt i træ, på søjler i landskabet og med samme karakteristiske tagform som naturum Oset.

Lysningen hvor besøgscenteret ligger er kendetegnet ved vådområdets mangfoldighed og et bølgende grønt landskab.
Besøgscenteret er delvist bygget ind i den største bakke, med et synligt asymmetrisk formet tag, beklædt med solceller, der trænger op gennem det frodige græsdække. Vådområdet er udviklet og placeret i flere niveauer og det tidligere havnekontor forvandles til et orangeri, hvor besøgende kan deltage i dyrkning og plantning af forskellig vegetation på bakkerne, der siden høstes og anvendes i restauranten i det nærliggende Naturens Hus.

Besøgscenteret og dets “grønne” tag, bliver et visuelt omdrejningspunkt, hvor landskabet knyttes sammen. Udstillingsrummet og samlingerne i naturumet åbner mod landskabets nye sigtelinjer, på den måde smelter udstillingens scenografi sammen med landskabets egen storslåethed. Bygningens konstruktion, valget af naturlige, lokale materialer med lav klimapåvirkning og et stort antal solceller, gør bygningen til et passivhus og et sted, hvor kommende generationer kan lære om en bæredygtig fremtid.

naturum Oset, Örebro (1920x1200)

Arkitektur opført i natur er er efterhånden et kendemærke for White, som med naturum Oset føjer det tiende naturum til listen over besøgscentre opført til de svenske nationalparker, listen tæller bl.a. Viktoriahuset ved Läckö Slot, Vattenriket i Kristianstad, Höga Kusten og senest naturum Kosterhavet.

naturum_oset_02_w.jpg